Cinci românce îşi cresc copiii în închisori din patru state europene, a căror legislaţie permite acest lucru femeilor aflate în detenție.Acest lucru este posibil în baza unor condiții specifice, precum spaţii amenajate distinct, alimentaţie şi servicii adecvate creşterii copiilor.
Multe ţări europene, precum Spania, Elveţia, Belgia, Turcia, Suedia, Franţa, Danemarca, Grecia şi Italia, au prevederi legale ce reglementează situaţia femeilor aflate în închisoare, cărora li se poate acorda dreptul, în baza unor condiţii specifice, de a-şi crește copiii în centrele de detenţie.
«În prezent, la nivelul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare menţionate, există în atenţie cinci cazuri ale unor femei de cetăţenie română aflate în această situaţie, respectiv unul în Elveţia, unul în Franţa, unul în Portugalia şi două în Spania», a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea Mediafax.
Potrivit MAE, reprezentanţii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare fac vizite periodice la penitenciare şi acordă asistenţă consulară, la cerere, fiecărui cetăţean român aflat în detenţie, care îşi exprimă dorinţa de a dialoga cu consulul.
Totodată, consulii români participă constant la întrevederi cu reprezentanţii penitenciarelor, cu scopul de a obţine informaţii actualizate asupra situaţiei cetăţenilor români aflaţi în centrele de detenţie.
În România, femeile pot sta cu copiii lor în penitenciar doar până când aceştia împlinesc vârsta de un an, iar un astfel de regim există doar la Penitenciarul de Femei Târgşor. În prezent, însă, nicio femeie nu stă în închisoare alături de copilul său, deoarece instanţele au admis cererile acestora de întrerupere a pedepsei.
La nivel internaţional, numeroase ţări permit prezenţa copiilor în închisori alături de un părinte încarcerat, însă majoritatea impun limite de vârstă şi limite privind perioada de ședere a minorilor în centrele de detenţie, potrivit unui raport din august 2014 al Bibliotecii Congresului American, actualizat în ianuarie 2015.
Raportul care studiază legislaţia din 97 de state impune însă şi alte criterii, precum perioada de alăptare sau evaluarea intereselor copilului. În majoritatea cazurilor, închisorile ce pot găzdui copii trebuie să îndeplinească anumite standarde, precum alimentaţie adecvată, acces la îngrijiri medicale sau servicii de îngrijire a copilului. În unele ţări, pe lângă plasarea copilului în detenție, alături de părinte, există varianta amânării executării pedepsei sau arestul la domiciliu.
În Spania, un copil cu vârsta până la trei ani poate sta alături de mama sa în închisoare, dacă nu există riscuri pentru el. Autorităţile trebuie să plaseze mamele cu copii în unităţi speciale, separate de restul deţinuţilor. În noiembrie 2006, 156 de copii se aflau alături de mamele lor în închisori spaniole.