Decizie fără precedent în Spania: Ce se întâmplă cu regiunea Catalonia

Curtea constituțională spaniolă a anunțat miercuri, 2 decembrie, că a revocat moțiunea parlamentului Cataloniei de a demara procesul de separare de restul Spaniei, transmite Reuters.

catalonia

Legislativul regiunii a votat în noiembrie o rezoluție pentru stabilirea unui plan de instituire a unei republici în cel mult 18 luni în regiunea de nord-est a Spaniei, una înalt industrializată și cu populație mare, ce generează circa o cincime din economia țării.

Procedura este blocată de pe 11 noiembrie pentru că se aștepta o decizie finală a Curții Constituționale.

Liderii catalani aleși în septembrie au promis în mod specific că vor ignora hotărârile Curții.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat pe 11 noiembrie că guvernul sau a depus un apel la Curtea Constituțională  pentru a invalida decizia parlamentului Cataloniei de a continua procesul de declarare a independenței.

Parlamentul regiunii Catalonia votase pe 9 noiembriei (cu o majoritate de 72 de voturi din 135) pentru demararea procesului de secesiune.

Președintele separatist al regiunii Catalonia, Artur Mas a fost citat sub suspiciune de «nesupunere civilă», dupa ce a organizat in 2014 o consultare simbolică pe subiectul independenței regionale, interzisă de către tribunalul constituțional.

Citația s-a făcut la două zile după alegerile parlamentare regionale din Catalonia.