Reportaj ABC. Românii, găsiți vinovați de mizeria din Madrid

Într-un reportaj despre „Delăsarea autorităților de la Madrid”, cotidianul ABC, una dintre cele mai importante publicații spaniole, face referire la faptul că românii strică imaginea Madridului, în fața zecilor de mii de turiști care vizitează zilnic acest oraș.

romania

Iată versiunea în limba română:

Numeroși turiști își fac selfie-uri în fața lui Don Quijote și Sancho Panza. Pavimentul în anumite zone e făcut bucăți, frunzele formează dune, puținele coșuri de gunoi dau pe afară, gazonul lipsește lăsând la vedere pământul bătătorit, iar chioșcurile și edificiile, multe dintre ele în reparație, sunt pline de inscripții cu graffiti.

Plaza España, unul dintre cele mai emblematice puncte turistice ale Madridului, este vizitată zilnic de aproximativ 60.000 de persoane. Acesta este punctul în care se „unesc” cele mai cunoscute bulevarde comerciale madrilene: Gran Vía, Conde Duque, Princesa și La Cuesta de San Vicente.

Marile bulevarde sunt „contaminate” de acest stadiu deplorabil, chiar dacă mai multe echipe Guvernamentale, ce s-au perindat de-a lungul anilor, au încercat să le „reorganizeze”.

Actuala stare a acestor bulevarde nu invită pe nimeni să le viziteze. Sunt murdare, cu mesaje scrise cu graffiti, pline de cerșetori și de mizeria rămasă după petrecerile din stradă ale tinerilor.

«Totul a fost lăsat în plata Domnului de mult timp. Și merge din ce în ce mai rău. Am crescut aici, în centru, și în ultimii ani am văzut cum pe zi ce trece situația se înrăutățește», a declarat unul dintre comercianții din zonă pentru ABC.

«Când funcționa Edificio España, aici era o minunăție. Acum gunoiul acumulat, ROMÂNII care dorm pe bănci, spațiile verzi neîngrijite, pavimentul cu bucăți rupte face ca mulți turiști să se împiedice. Unii chiar suferă mici accidente. Să se plângă? Cui? S-au plâns, și ce-au rezolvat? Asta este o imagine metaforică a decadenței din Spania. Bună imagine! Și nu e numai asta, pe deasupra la sfârșitul de săptămână tinerii fac petreceri în stradă și aruncă paharele de plastic și alte gunoaie pe jos. E dezolant să vezi câtă mizerie lasă în urma lor», s-a plâns comerciantul.

Aici totul este urât și gri. E plin de cerșetori, oameni care trăiesc în canalizări și hoți.

Fantasma Edificio España, ce se află la 300 de metri de Palacio Real, este mărturie a trecutului glorios al zonei, dar și a prezentului degradant.
Pe bănci, cerșetorii și cei fără adăpost se încălzesc la soare, în timp ce grupuri de români stau la furat.

«Pe străzi, în baruri, la semafor nimeni nu e în siguranță. Pe la șapte dimineața, apar vreo 30-40 de români, vin dinspre Paseo del Rey (stradă madrilenă), sunt distribuiți de către mafie, care le dă și cârje ca să stârnească mila și simpatia trecătorilor. Unii cerșesc la semafor sau la biserici, alții răstoarnă coșurile de gunoi și scotocesc printre resturi, alții spală parbrize. Iau apă din fântână, cu care se spală pe corp sau se apucă să-și spele hainele chiar acolo în centru. Mănâncă pe unde apucă și lasă acolo resturile și hainele murdare », povestește o tânără care lucrează la un restaurant din zonă.

plaza espana

Poliția e prezentă mai tot timpul. Cei de la municipiu au un ghișeu special pentru plângeri venite din partea turiștilor și a băștinașilor.

«Nu știu ce ne-am face dacă patrulele de poliție nu ar trece pe aici, din când în când?», spune un alt comerciant. « În fiecare zi trebuie să spăl în spatele chioșcului, e plin de urină și materii fecale când vin să deschid dimineața. Hoți au fost mereu în zona asta, dar acum, chiar cu Poliția patrulând pe aici, nu mai există siguranță», se arată el îngrijorat.

Unul dintre vânzătorii de înghețată din zonă confirmă: «E foarte curios cum este planificat orarul de curățenie. Câte o dată fac curat zilnic și câte o dată nu-i vezi cu zilele. Și cu țiganii ăștia români nu se poate face nimic? Trebuie controlați cumva, câte o dată încep să se certe între ei, și scandalul degenerează în violență. Își aruncă cu obiecte unii în alții, iar apoi se iau la bătaie.»

Unii dintre ei „patrulează” pe străzi în continuu: hoții de portofele știu bine legislația și au grijă ca ceea ce fură să nu poată fi declarat ca delict major, scăpând astfel de multe ori din mâna poliției. Hoardele de români iau cu asalt trecătorii doar la orele când are loc schimbul de tură între polițiști.

«E rușinos», intervine un bătrân care afirmă că locuiește în zonă. «E atâta mizerie, ar trebui să fie mai multe coșuri de gunoi. Nu numai românii ne strică imaginea, ci și chinezii. Hârtiile și cartoanele sunt aruncate pe jos în jurul magazinelor. Iar dacă te întreabă cineva de o toaletă, nici nu știi ce să-i răspunzi. Le spunem să meargă la un bar, dar cu atâtea lucrări de renovare în zonă sunt foarte puține baruri. Ar trebui să pună și niște toalete ecologice, astfel majoritatea ar avea unde să-și facă nevoile».”