Români plecați la muncă în Spania: Condițiile inumane și abuzuri comise de angajatori

Deputatul PNL Maria Grecea a prezentat marți, 17 mai, în cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării o scrisoare primită din partea unei persoane plecate la muncă în Spania, prin care denunță abuzurile comise de angajatori.

la muncă în Spania

Într-o declarație de presă Grecea atrage atenția asupra acestui fapt și susține că a inițiat împreună cu membrii comisiei o serie de demersuri pe lângă Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Muncii.

„Astăzi (n.red. 17 mai), în cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, doresc să supun atenției colegilor o scrisoare primită din partea unor femei care au plecat în Spania pentru a munci, în căutarea unui trai mai bun.

Din păcate, speranța că vor putea oferi condiții mai bune celor rămași acasă, s-a transformat într-un adevărat calvar. Persoanele respective au fost atrase într-o capcană chiar de societățile care se ocupă cu recrutarea forței de muncă din România, care nu au făcut decât să-i înșele pe cei ce au ales să beneficieze de serviciile lor.

Condițiile în care românii trebuie să muncească sunt de neimaginat: de la spații de cazare inumane, ore suplimentare neplătite, lipsa asistenței medicale pentru cei care se îmbolnăvesc, până la neachitarea drepturilor salariale.

Scrisoarea mi-a fost adresată de către o doamnă care a plecat să lucreze în Spania, acceptând un loc de muncă în sectorul agricol, intermedierea fiind făcută de o societate din Bistrița. Pe parcursul scrisorii, respectiva doamnă redă detalii cutremurătoare cu privire la viața românilor care muncesc în Spania, făcând referire la condițiile inumane și la abuzurile comise de angajatori. Mi-a fost relatat chiar și cazul unei angajate care a suferit un infarct din cauza suprasolicitării și a decedat.

Împreună cu colegii din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, doresc să inițiez o serie de demersuri prin care să atrag atenția Ministerului Afacerilor Externe, dar și Ministerului Muncii, cu privire la abuzurile la care sunt supuși angajații români în Spania.

Mai mult decât atât, deoarece în scrisoare sunt indicate numele unor societăți, voi sesiza și parchetul competent, pentru a investiga săvârșirea unor eventuale infracțiuni de către angajații acestor societăți.”

SURSA: Comunicat de presă