Home Cultural „Toate titlurile bune au fost date” – cartea care i-a cucerit pe românii din Spania
„Toate titlurile bune au fost date” – cartea care i-a cucerit pe românii din Spania

„Toate titlurile bune au fost date” – cartea care i-a cucerit pe românii din Spania

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Regizorul, producătorul TV și blogerul Silviu Iliuță și-a lansat cartea „Toate titlurile bune au fost date” și în Spania, iar maestru de ceremonii a fost cunoscutul realizator și prezentator TV Șerban Huidu (Cronica Cârcotașilor).

spania

În perioada 2 – 5 septembrie, autorul însoțit de Șerban Huidu, au străbătut mai multe orașe din Spania pentru a se întâlni cu cititorii români din regat.

Lansarea nu a fost una tipică, precum cele la care autorul citește câteva rânduri și povestește despre carte.

Iliuță și Huidu s-au întâlnit cu românii din mai multe orașe spaniole, cu care au stat „la taclale”. Cei doi au ascultat poveștile de viață  ale oamenilor veniți și de la sute de kilometri pentru a se întâlni cu ei.

Turneul, organizat de publicația românească din Spania, INFOROES, a început la Madrid cu un interviu la „Radio Românul” după care a urmat un periplu prin restaurantele „La penultima” și „El Descanso”.

Spania

A urmat Barcelona unde, la restaurantul „Transilvania”, au venit românii de la zeci de kilometri depărtare ca să primească autografe de la Silviu și Șerban.

Pe 4 septembrie, micuța cafenea „Sar Alejandria” din Castellon s-a dovedit neîncăpătoare pentru românii care au venit la lansarea cărții. Așa că oamenii au ieșit pe terasă.

Manuel Păduraru, consilier la Primăria Castellon, cel care a pus umărul la organizarea întâlnirii cu românii din orașul spaniol, a declarat: „mărturisesc că nu am apucat să citesc cartea, doar am răsfoit-o puțin și m-a captivat. Institutului Hispano Rumano „Casa de Rumania”, deși nou înființat, sprijină și încurajează orice fel de manifestație culturală”.

Spania

Silviu Iliuță a rămas surprins când a constatat că un grup de români din Zaragoza „a venit direct de la muncă” 300 de kilometri pentru a „nu pierde oportunitatea de-al cunoaște personal pe autor”.

Printre românii care au venit la Valencia ca să obțină autografe s-a numărat și profesoara de Limbă, cultură și civilizaţie românească (LCCR), Anca Mariana Lovaszi.

„Mâine dimineață am niște examene la Madrid (n.red. aproximativ 400 de kilometri), am preferat să plec la noapte pentru a nu pierde această ocazie unică”, a declarat ea pentru Inforoes.

Președintele asociației „Sufelt Românesc – Alma Rumana” din Valencia, Daniel Iacob a spus că „a fost o onoare să fie partenerul acestui eveniment”.

La Marbella, lansarea a vut loc la minimarket-ul românesc din oraș, iar evenimentul a fost organizat de Gabriel Bejan -El Emigrante.

Claudiu și Andreea veniseră de la Malaga (n.red. aproximativ 60 de kilometri de Marbella) pentru a-l întâlni pe Silviu Iliuță.

spania

„Când eram în România devoram orice carte, aici, în Spania, cărțile românești ajung mai greu, iar faptul că Silviu și Șerban au venit pînă aici e un miracol pe care nu puteam să-l pierdem”, a spus Andreea.

„A fost foarte fain să mă întâlnesc cu românii din Spania, să alfu despre cum trăiesc ei, să înțeleg că pâinea de acolo e puțin mai bună, dar că e greu să trăiești cu dor de țară în fiecare zi. M-au impresionat oamenii care au venit de la 330 de km pentru o carte, după ce au muncit toată noaptea. Sau cei care au strabătut Madridul. Le mulțumesc din suflet și sper ca Inforoes să mai facă acțiuni culturale în Spania. Românii de acolo chiar au mare nevoie”, a spus Silviu Iliuță despre turneul din Spania.

„Românii din Spania au fost mai călduroși decât căldura de acolo. Am trăit 40 de grade în septembrie”, a completat Șerban Huidu, care pregătește revenirea îndrăgitei emisiuni Cronica Cârcotașilor, pe 14 septembrie, la Prima TV.

Nota Redacției: „Atunci când am plecat din România am luat cu noi, în valiză, trei lucruri esențiale : limba, cultura și tradițiile. Așa cum micii și berea sunt hrană pentru trup, cartea e hrană pentru suflet. Limba și tradițiile sunt o ancoră pentru  milioanele de emigranți condamnați să trăiască printre străini. CITIȚI, GÂNDIȚI și VORBIȚI românește!”

Violeta Niculescu

FOTO: Mircea Maer

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII