Home Cultural Lucian Blaga aniversat la Madrid

Lucian Blaga aniversat la Madrid

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează la sediul său din Plaza de la Lealtad, nr. 3, entreplanta dcha. , marți de 26 mai, o masă rotundă și o proiecție de film dedicate lui Lucian Blaga, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 120 de ani.

Lucian Blaga

Francisco Peña Martin, profesor onorific la Universitatea din Alcalá de Henares, va face o comparație între panteismul poeților Generației ’27 din Spania și creația lirică a lui Lucian Blaga, în timp ce Javier Helgueta Manso, doctorand la aceeași universitate, va face o analiză pe tema misterului și tăcerii în poezia filosofului român.

La conferință va fi prezentat și volumul bilingv de poeme de Lucian Blaga „În marea trecere / En el gran paso” , în traducerea lui Christian Tămaș și a Mihaelei Petrache (Cluj-Napoca: Editura Casa Cărții de Știință și Madrid: JRJ & LB, 2013). Această apariție editorială este îngrijită de Gheorghe Vințan, traducător și poet român stabilit în Spania, care va participa la eveniment.

În partea a doua a serii, va fi difuzat filmul documentar „Tatăl meu”, Lucian Blaga, realizat de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu, producător Piripiri Film (2015). Documentarul, lansat în luna mai a acestui an, este o incursiune în lumea lui Lucian Blaga, prin locurile de inspirație predilecte ale poetului, spectatorul fiind ghidat de fiica poetului, Dorli Blaga, și de persoane care l-au cunoscut în diverse împrejurări ale existenței sale.

Francisco Peña Martin a înființat și a condus revista Compluteca în care a publicat numeroase monografii ale autorilor câștigători ai Premiului „Miguel de Cervantes”. Javier Helgueta Manso este specializat în filologie hispanică și literatură comparată și interesat de literatura română, îndeosebi de poezie, temele sale predilecte fiind tăcerea în poezie și relația dintre filosofie și literatură. Gheorghe Vințan este traducător, poet și președinte al Uniunii „Lucian Blaga”, care reunește scriitori și artiști români din Spania.

Aniversarea autorilor români clasici în Spania

Acest eveniment face parte din strategia ICR Madrid de promovare a literaturii românești, contemporane și clasice.

Recent, ICR Madrid a organizat și alte evenimente ce au drept scop suscitarea interesului pieții editoriale spaniole pentru autorii români clasici. În luna aprilie, de Ziua Internațională a Cărții, cu ocazia aniversării a 130 de ani de la nașterea scriitorului Liviu Rebreanu, institutul a organizat lansarea ediției în limba spaniolă a romanului Ciuleandra, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

În perioada 14-15 mai, în contextul aniversării a 95 de ani de la nașterea lui Paul Celan, ICR Madrid a colaborat cu Universitatea Extremadura din Cáceres la organizarea Congresului Internațional „Paul Celan în Spania. Traduceri-Lecturi-Influențe”, ce a reunit traducători și exegeți ai poetului din Spania, Statele Unite și Mexic.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII