Home Eveniment Ce se va întâmpla cu băncile catalane în cazul în care este declarată independența?
Ce se va întâmpla cu băncile catalane în cazul în care este declarată independența?

Ce se va întâmpla cu băncile catalane în cazul în care este declarată independența?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, şi principalele bănci din Catalonia, La Caixa și Banco de Sabadell, i-au asigurat miercuri, 4octombrie, pe clienţi că depozitele lor sunt în siguranţă chiar dacă regiunea trece printr-o perioadă de criză, conform Reuters.

«Băncile catalane sunt bănci spaniole, iar băncile din Europa sunt solide. Clienţii lor nu au niciun motiv de îngrijorare», a declarat Luis de Guindos, după protestele masive care au avut loc în urma referendumului pentru independenţă desfăşurat duminică în Catalonia.

Ministrul spaniol a făcut aceste afirmaţii după ce CaixaBank, cel mai mare grup bancar din Catalonia, le-a cerut angajaţilor să comunice, preventiv, clienţilor că banca le protejează interesele.

Într-o notă trimisă marţi, 3 octombrie, angajaţilor CaixaBank, preluată de Reuters, angajaţilor băncilor li s-a solicitat să le comunice clienţilor «că singurul obiectiv al instituţiei este protejarea, în permanent, a intereselor clienţilor, acţionarilor şi salariaţilor, precum şi garantarea integrităţii depozitelor».

Totodată, Banco de Sabadell, a cincea mare bancă din Spania, cu operaţiuni importante în Catalonia, a încercat să calmeze îngrijorările. «Sabadell are mecanisme şi va lua măsurile necesare ca să poată continua să opereze în mod normal în zona euro, garantând interesele acţionarilor şi clienţilor», a spus preşedintele Banco Sabadell, Josep Oliu.

Acţiunile ambelor bănci au scăzut după turbulenţele create de referendum, când zeci de mii de catalani au demonstrat pe străzile din Barcelona împotriva acţiunii forţelor de ordine, care au încercat să întrerupă votul de duminică. Ieri, preţul unei acţiuni CaixaBank era de 3,92 euro pe piaţa din Madrid, cu aproape 5% mai mic decât în ziua anterioară, iar un titlu Banco de Sabadell valora 1,61 euro, tot mai puţin cu 5% faţă de sesiunea anterioară.

Potrivit Reuters, Catalonia îşi va declara luni independenţa de Spania, chiar dacă referendumul de duminică este considerat ilegal.

Sursa declară că partidele pro-secesiune, care controlează Parlamentul regional, au cerut ca luni să aibă loc dezbaterea şi votul pentru declararea independenţei.

Anterior, liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, a afirmat, citat de BBC, că regiunea îşi va declara independenţa în câteva zile – la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

SURSA: Bursa.ro

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII