Home POLITIC Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii din străinătate, a primit aviz favorabil
Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii din străinătate, a primit aviz favorabil

Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii din străinătate, a primit aviz favorabil

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii de pretutindenti, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament, luni, 16 noiembrie.

Dan-StoenescuÎn timpul audierilor, Stoenescu a afirmat că o problemă sensibilă este situaţia românilor din vecinătatea graniţelor, şcolile în limba română şi susţinerea societăţii civile fiind prioritare.

Stoenescu a primit 39 de voturi «pentru» şi patru voturi «împotrivă».

Acesta a afirmat că intenţionează să viziteze cât mai multe comunităţi în mandatul său.

«Voi merge să vizitez cât mai multe comunităţi, că doar prin contactul direct putem să aflăm problemele lor. În multe din comunităţile din vecinătate am lucrat, le cunosc, dar întotdeauna este loc de mai bine», a declarat ministrul propus.

„O altă problemă sensibilă este cea a situaţiei românilor din vecinătatea graniţelor, în special cei din Ucraina. Acolo există deja proiecte în derulare, pe care le va continua, însă,” spune Stoenescu, „voi miza mai mult pe susţinerea mass-mediei româneşti”.

«Sunt profund conştient de situaţia românilor din Ucraina, atât în Basarabia de Sud, actuala regiune Odesa, cât şi în Bucovina de nord şi Maramureşul istoric. Este una dintre priorităţile noastre în cadrul departamentului. (…) Încă este loc de mai bine pentru a se păstra identitatea românilor de aici. (…) Ne vom concentra pe sprijinirea mass-mediei de limba română ca factor de menţinere a identităţii naţionale», a spus acesta.

Pe de altă parte, ministrul delegat propus pentru departamentul pentru Relaţiile cu românii de pretutindeni şi-a exprimat speranţa că bugetul instituţiei va fi, în 2016, cel puţin la fel de mare ca cel pe anul în curs, de peste 10 milioane de lei. Întrebat dacă este de acord ca departamentul să devină un minister deplin, Stoenescu a răspuns afirmativ, însă a subliniat că acesta este atributul Parlamentului.

Stoenescu a spus şi că speră într-o colaborare mai bună cu Parlamentul.

«Eu sunt aici pentru a afla mai multe despre necesităţile pe care le au românii de pretutideni şi din partea dumneavoastră. Dumneavoastră aveţi experienţă şi sunt aici pentru a prelua din ideile şi sugestiile dumneavoastră», a spus Stoenescu, adăugând că trebuie «cât mai multe reuniuni» de acest tip.

O altă prioritate a mandatului său, a precizat ministrul delegat, este stoparea plecării tinerilor în străinătate şi combaterea fenomenului de «brain drain», prin îmbunătăţirea condiţiilor din România

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII