Home POLITIC Premierul spaniol, Mariano Rajoy audiat în cazul Gürtel
Premierul spaniol, Mariano Rajoy audiat în cazul Gürtel

Premierul spaniol, Mariano Rajoy audiat în cazul Gürtel

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Premierul spaniol Mariano Rajoy va depune miercuri, 26 iulie, mărturie în cazul Gürtel, o investigaţie uriaşă cu peste 37 de persoane anchetate şi 300 de martori, în care figuri cheie din actualul partid de guvernământ din Spania sunt acuzate de a fi trucat licitaţii publice în schimbul unor avantaje personale şi a finanţărilor către partid.

Potrivit procurorilor spanioli, între 1999 şi 2005, membri de marcă ai Partidului Popular (centru-dreapta) ar fi aranjat atribuirea de contracte publice în valoare de 350 de milioane de euro către diferite companii de construcţii, ceea ce de altfel ar fi şi contribuit la crearea „bulei imobiliare” din Spania şi la gravitatea crizei economice din 2008. În schimbul contractelor, diferiţi oameni de afaceri ar fi acordat foloase necuvenite popularilor şi finanţare către campaniile partidului. Esenţială este persoana lui Francisco Correa, supranumit Don Vito, după celebrul personaj din pelicula The Godfather, cel care mijlocea între mediul de afaceri şi oamenii cheie din Partidul Popular.

De asemenea, Luis Barcenas, fostul trezorier al Partidului Popular pare să fi fost principalul actor din partea politică a filierei. El ar fi ascuns aproximativ 48 milioane de euro în bănci din Elveţia. Potrivit mărturiei lui Barcenas, conducerea partidului, din care făcea parte la acea vreme şi actualul premier Mariano Rajoy, avea cunoştinţă de schemele prin care se asigura finanţarea grupării politice a popularilor.

Prim-ministrul Spaniei neagă însă că ar fi ştiut la acea vreme de operaţiunile ilegale derulate de alţi membri ai partidului şi va depune mărturie în acest sens.

Potrivit investigatorilor spanioli, şi membri ai altor partide politice – Partidul Socialist, partidul pro-independenţă din Catalunia şi alţii – au fost implicaţi la vremea aceea în acte similare de corupţie.

Efectele crizei economice din Spania din 2008 au fost cu mult mai grave decât în alte ţări ale lumii din cauza imensului boom din anii anteriori de pe piaţa imobiliară, susţinut artificial de guvernele spaniole.

Spania construia în 2006 peste 750.000 de locuinţe anual, mai mult decât Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia la un loc, iar contractele oneroase dintre stat şi diferite companii de construcţii par să fie motivul unui asemenea dezechilibru pe piaţa de profil. 16% din PIB-ul Spaniei şi peste un sfert din locurile de muncă create între 1999 şi 2007 reveneau construcţiilor, astfel încât odată cu apariţia crizei economice, ţara a fost foarte grav afectată, înregistrând şomaj şi de 25%.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII