Home POLITIC Fostul ministru al Diasporei, Cristian David, reținut de DNA pentru luare de mită și spălare de bani
Fostul ministru al Diasporei, Cristian David, reținut de DNA pentru luare de mită și spălare de bani

Fostul ministru al Diasporei, Cristian David, reținut de DNA pentru luare de mită și spălare de bani

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost reținut miercuri, 21 ianuarie, de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, la prefectul de atunci al județului Buzău, Cristinel Bîgiu, în cazul unui teren de 15 hectare.

cristian-david-retinut

Potrivit referatului DNA «în cursul anului 2007, la solicitarea ministrului de Interne la acea dată, David Cristian, prefectul de Buzău, Bîgiu Marian – Cristinel s-a întâlnit cu Mladin Adrian (mandatarul unui solicitant de retocedare a 15 hectare din intravilanul minicipiului Buzău) în vederea sprijinirii acestuia cu eliberarea unor titluri de proprietate.

La întâlnirea sus menționată, prefectul Bîgiu Marian-Cristinel i-a spus că este vorba de o speţă dificilă şi, având în vedere că amplasamentul se află în intravilanul oraşului Buzău sunt multe persoane care.

Înţelegând sensul cuvintelor şi pentru a lămuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin Adrian i-a solicitat numitului Bîgiu Cristinel o întâlnire privată. Această întâlnire a avut loc într-o cafenea din Buzău, ocazie cu care a fost prezentat numitul DOLOIU GHEORGHE ca fiind persoana de contact pe viitor, pentru rezolvarea tuturor aspectelor».

«Pentru a masca originea sumei de 500.000 de euro primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie», susține DNA în actul de inculpare.

Potrivit documentelor prin care DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale, fostul ministru al Internelor Cristian David a intrat în «afacerea» imobiliară prin directorul său de cabinet, Valeriu Roger Nițescu. La acest director de cabinet a apelat mandatarul Adrian Maldin, care fusese împuternicit de către Viorica Cecilia Știrbulescu să îndeplinească formalitățile pentru revendicarea a 15 hectare de teren în municipiul Buzău.

Mandaturul Mladin l-a rugat pe directorul de cabinet Nițescu să-l pună în legătură cu prefectul județului Buzău, Marian Cristinel Bîgiu ( arestat acum într-un alt dosar de corupție) pentru a obține punerea în posesie.

Directorul de cabinet i-a spus că nu-l cunoaște pe prefectul Marian Bîgiu, dar că se poate interveni la el prin ministrul David, care îl cunoaște și, în plus, îl are în subordine.

În urma intervenției ministrului David la prefectul Bîgiu, în septembrie 2007 Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pentru Viorica Cecilia Știrbescu( așa cum ceruse mandatarul acesteia, Adrian Mladin).

Pentru intervenția pe lângă prefectul judeţului Buzău, Bîgiu Marian Cristinel, directorul de cabinet Valeriu Roger Niţescu a pretins şi primit suma de 1.100.000 de euro de la mandatarul Mladin Adrian, comunicându-i acestuia că ministrul Cristian David a pretins suma de 500.000 de euro.

Mita de 500.000 de euro, scoasă de la bancă și dusă cu sacoșa în biroul ministrului de Interne

În ziua de 1 februarie 2008, «Valeriu Roger Niţescu, împreună cu Adrian Mladin s-au deplasat la sediul Băncii Transilvania – Sucursala Lipscani, unde acesta din urmă a scos în numerar suma de 500.000 de euro. Ulterior, cei doi s-au deplasat la sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, unde directorul de cabinet Valeriu Roger Niţescu i-ar fi predat ministrului Cristian David cele 500.000 de euro pretinse» , susține DNA în actul de inculpare.

Cristian David mai este cercetat într-un dosar penal în care este acuzat că a încercat să ascundă 60.000 de euro pe numele mamei sale deoarece nu putea justifica proveniența lor.

Sursa: România Liberă

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII