Home Spania Madridul preia controlul forțelor de poliție din Catalonia
Madridul preia controlul forțelor de poliție din Catalonia

Madridul preia controlul forțelor de poliție din Catalonia

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Autoritățile spaniole au trecut toate forțele de poliție din Catalonia sub controlul central, pentru a opri controversatul referendum care se pregătește pentru 1 octombrie, referitor la independență.

Colonelul Diego Perez de los Cobos a fost numit la conducerea forțelor de poliție centrale și catalane din regiunea autonomă. Ordinul a fost justificat de nevoia de a avea o coordonare mai bună, dar autoritățile catalane au respins acest motiv, susținând că interferența autorităților centrale este inacceptabilă.

Mii de polițiști au fost trimiși în regiune, pentru a bloca referendumul.

Curtea Constituțională a decretat că votul este ilegal, dar liderii catalani sunt hotărâți să organizeze votul.

Autoritățile spaniole au încercat să oprească votul pentru independență confiscând materialele pregătite pentru referendum, amendând organizatorii, arestând temporar zeci de politicieni.

Biroul procurorului general a justificat numirea colonelului Perez delos Cobos cu legea care se referă la operațiuni comune, într-o regiune autonomă. 

Ordinul va rămâne valabil până în 1 octombrie, scrie ziarul catalan La Vanguardia, citat de evz.ro.

Joaquim Forn, ministrul catalan de Interne, a declarat că guvernul local nu „acceptă această intruziune în poliția regională”, numită Mossos d’Esquadra.

„Guvernul catalan nu acceptă intervenția statului, pentru că nu ia în considerare toată legislația pe care o avem în prezent referitoare la securitatea din Catalonia”, a spus el. „Liderul poliției catalane nu își va preda mandatul”, a adăugat el.

La un eveniment organizat de Partidul Popular în Mallorca, premierul spaniol Mariano rajoy, a repetat că votul nu va avea loc.  „Ar fi rezonabil, democratic și normal să ne oprim și să spunem că nu va fi un referendum, pentru că știm că nu se va întâmpla”, a spus el.

Numărul polițiștilor a crescut, în mod constant:

* între 3.000-4.000 de ofițeri de poliție din afara Cataloniei au sosit deja sau sunt pe drum, pentru a se alătura celor 5.000 din regiune

* trei nave de croazieră sunt ancorate în Barcelona și Tarragona, pentru a găzdui până la 6.000 de ofițeri de poliție

* tunurile cu apă ale forțelor de ordine sunt trimise în Catalonia, a scris un site local, El Confidencial, publicând imagini cu un vehicul care se îndrepta spre Barcelona

SURSA: evz.ro

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII