Home Cultural „Noaptea cărților”, la Madrid. Expoziție inedită de artă avangardistă la ICR
„Noaptea cărților”, la Madrid. Expoziție inedită de artă avangardistă la ICR

„Noaptea cărților”, la Madrid. Expoziție inedită de artă avangardistă la ICR

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, organizează vineri, 22 aprilie, la sediul din Plaza de la Lealtad, numărul 3, o expoziție inedită.

noaptea cărților

Expoziția „Marcel Iancu și artiștii avangardiști de la Contimporanul” va putea fi vizitată până la ora 22.00 și va cuprinde 28 de desene, colaje, litografii și cromolitografii ale unora dintre cei mai importanți reprezentanți ai avangardei românești: Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Hermann Maxy și Hans Mattis-Teutsch.

Prezentate pentru prima dată în Spania, lucrările fac parte din colecția Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Cei patru artiști au făcut parte din nucleul dur al revistei Contimporanul, cea mai longevivă revistă românească de avangardă condusă de Marcel Iancu și Ion Vinea.

Obiectivul acesteia era stimularea creației artistice dintr-o perspectivă „constructivistă», care să depășească îndoiala dadaismului și să conecteze cultura română la tendințele cele mai progresiste ale artelor europene.

De-a lungul celor 10 ani de activitate (1922-1932), au colaborat cu articole în paginile revistei sau au expus lucrări în expozițiile internaționale organizate de Contimporanul: Hans Arp, André Breton, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Beniamin Fundoianu, Paul Klee, F.T. Marinetti, M. H. Maxy, H. Mattis-Teutsch, Francis Picabia, Hans Richter, Arthur Segal sau Kurt Schwitters.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII