Home DIASPORA NEWS PNL cere cărți de identitate pentru românii cu domiciliul în afara țării
PNL cere cărți de identitate pentru românii cu domiciliul în afara țării

PNL cere cărți de identitate pentru românii cu domiciliul în afara țării

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Trei liberali de la filiala din Marea Britanie i-au propus președintelui PNL, Ludovic Orban, modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Alexandru Marius Ostafe, președinte PNL Marea Britanie, Dorian Curcanu și Iulia Simona Benchea spun că au făcut acest lucru în contextul apropierii centenarului Marii Uniri de anul viitor.

Cei trei au declarat pentru ZiarulRomânesc. net că au stat de vorba cu oamenii și de asemenea au urmărit știrile din ultima vreme cu privire la exodul din ce în ce mai mare al romanilor în străinătate, ceea ce i-a făcut să elaboreze o nouă formă a legii respective care ar putea să îi ajute pe românii din diaspora.

„Credem ca problema actualizării legii și includerii sau dării unei importanțe mai mari Diasporei sunt lucruri esențiale. Românii din străinătate au o țară. Și această țară e România. Fără să avem date statistice oficiale, știm că foarte mulți români și copii născuți din părinți români nu au acte care să ateste identitatea de cetățean român”

„Anul viitor poate deveni un moment istoric, în care românii din Diaspora pot obține cărți de identitate română acolo unde sunt ei. Asta ne dorim noi și știm că asta își doresc mulți români ca și noi”, spun cei trei.

În proiectul de modificare a legii, se cere înființarea Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a Românilor din Diaspora ce poate fi creată în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni sau Ministerului de Externe.

De asemenea, potrivit aceluiași proiect, evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate se poate ține după principiul locului de domiciliu al acestora, de către Ministerul Afacerilor de Externe, prin Departamentul Consular (prin misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României.

Cei trei liberali mai cer și introducerea în Codul Civil a faptului ca reședința (locuința secundară) a unui cetățean român poate fi în străinătate.

CITEȘTE MAI DEPARTE AICI!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII