Home LEGISLAȚIE Deputatul PMP, Constantin Codreanu vrea să schimbe termenul de valabilitate a pașapoartelor și costurile acestora
Deputatul PMP, Constantin Codreanu vrea să schimbe termenul de valabilitate a pașapoartelor și costurile acestora

Deputatul PMP, Constantin Codreanu vrea să schimbe termenul de valabilitate a pașapoartelor și costurile acestora

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP, Constantin Codreanu a semnalat într-o declarație făcută marți 13 iunie, o problemă care-i afectează pe cei care trăiesc în diaspora: valabilitatea documentelor românești de călătorie în străinătate.

Legea 248/ 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate stabilește o valabilitate de cinci ani a pașapoartelor simple electronice, eliberate de Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple.

Taxa de pașaport, stabilită de Compania Imprimeria Națională este de 258 de lei, iar valabilitatea pașaportului simplu electronic este de două ori mai mică decât cea a Cărților de Identitate.

„Valabilitatea pașaportului simplu electronic este dublu inferioară față de cea a pașapoartelor din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene cum ar fi Austria, Cehia, Franța, Germania, Italia, iar lista continuă. Termenul de valabilitate de 5 ani, ce nu are o justificare întemeiată, presupune pierdere de timp și resurse, atât din partea cetățeanului, cât și a Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor. Românii suportă, în 10 ani, costuri cu mult superioare, de 2, 3, 4 și chiar de 5 ori mai mari decât cele plătite pentru pașapoarte de către alți cetățeni ai altor state europene”, a declarat parlamentarul Constantin Codreanu.

În vederea clarificării acestei situații discriminatorii, deputatul PMP a adresat o interpelare Ministerului Finanțelor Publice, în vederea obținerii unui răspuns cu privire la aceste costuri.

De asemenea, a pregătit și depus, având sprijinul mai multor colegi din toate grupurile parlamentare, un proiect de Lege de modificare și completare a Legii 248/ 2005, în sensul măririi termenului de valabilitate al pașapoartelor românești de la cinci la zece ani, după modelor majorității statelor europene.

„Proiectul depus se bazează pe o analiză comparativă detaliată a situației în domeniu din majoritatea statelor UE. Prin această măsură vom putea descărca din sarcinile Serviciilor Publice Comunitate pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, ce se confruntă cu personal insuficient. Totodată, îi vom scuti pe români de costurile financiare și de timpul alocat, pe care le suportă astăzi, absolut nejustificat”, a mai spus Codreanu.

Deputatul PMP susține că „această chestiune este una care transcende politicul, răspunzând interesului legitim și așteptărilor firești ale cetățenilor României, inclusiv ale celor cu reședința sau domiciliul în afara granițelor țării, obligați astăzi să-și preschimbe pașapoartele la fiecare cinci ani, în contrast cu ceilalți europeni”.

Sursa: Comunicat de Presă- Deputat Constantin Codreanu

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII