Home POLITIC Spania: Regele convoacă noi consultări cu partidele politice pentru formarea guvernului

Spania: Regele convoacă noi consultări cu partidele politice pentru formarea guvernului

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Felipe al VI-lea, regele Spaniei, i-a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor marți, 13 aprilie, un comunicat prin care își anunță decizia de a convoca partidele politice pentru noi consultări, relatează AFP.

Spania

Liderii politici sunt invitați la o nouă rundă de discuții pe 25 și 26 aprilie.

Regele dorește să vadă dacă „poate propune un candidat la conducerea guvernului care să dispună de sprijinul necesar”.

În cazul în care acest lucru nu va fi posibil, monarhul nu va avea altă soluţie decât să „dizolve cele două camere şi să convoace alegeri legislative”.

Partidele reprezentate în Camera Deputaţilor au termen până pe 25 aprilie pentru a se pune de acord, în condiţiile în care acestea afirmă că doresc să evite noi alegeri, chiar dacă ele par deja în pre-campanie electorală.

Dacă și de această dată consultările eșuează, alegerile ar putea avea loc la sfârşitul lunii iunie, la şase luni după legislativele din 20 decembrie, care au lăsat un parlament fără o majoritate clară.

Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegerile din luna decembrie, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, Partidul Popular (PP) şi Partidul Socialist (PSOE) au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă.

Liderul PP, premierul în exerciţiu Mariano Rajoy, a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară.

Pe 1 februarie regele l-a desemnat pe liderul socialist Pedro Sanchez să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie.

Dar el a eşuat în acest demers, iar guvernul minoritar pe care l-a propus, sprijinit doar de formaţiunea Ciudadanos, a picat la vot în Parlament pe 2 martie.

Constituţia spaniolă prevede că, dacă la două luni după primul vot în Parlament nu se reuşeşte învestirea unui guvern, vor fi convocate alegeri anticipate.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII