Home POLITIC Spania se îndreaptă spre alegeri anticipate. Rajoy a anunțat că renunță
Spania se îndreaptă spre alegeri anticipate. Rajoy a anunțat că renunță

Spania se îndreaptă spre alegeri anticipate. Rajoy a anunțat că renunță

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Premierul din Spania, Mariano Rajoy, a anunțat joi, 21 aprilie, că a renunțat la speranța de a forma un guvern înaintea termenului limită impus de Constituție, 2 mai, în urma alegerilor legislative neconcludente din decembrie, transmite Reuters.

Spania

Rajoy, liderul Partidului Popular (PP) din Spania, a spus că îl va informa pe regele Felipe al VI-lea la începutul săptămânii viitoare că nu dispune de o majoritate suficientă în legislativ pentru formarea unui nou cabinet.

El l-a acuzat pe șeful socialiștilor, Pedro Sanchez, pentru eșecul formării unei mari coaliții cu liberalii din formațiunea Ciudadanos și cu mișcarea de stânga Podemos.

„Problema este că el (Sanchez) nu o dorește”, a afirmat Mariano Rajoy, într-o declarație făcută în orașul El Toboso, din provincia Toledo, după ce anterior postase pe Twitter un apel către Pedro Sanchez pentru reluarea negocierilor vizând o mare coaliție.

Liderul Ciudadanos, Albert Rivera, propusese ca liberalii, conservatorii și socialiștii să-și unească forțele pentru a desemna un independent pentru funcția de prim-ministru, însă Rajoy și Sanchez au respins ideea.

Data de 2 mai este ultimul termen prevăzut de Constituție din Spania pentru desemnarea unui prim-ministru și începerea formării unui guvern după alegerile legislative.

Scrutinul din decembrie a dus la cea mai fragmentată configurație parlamentară din istoria modernă a țării: PP — 120 de locuri, socialiștii — 90, Podemos — 69 și Ciudadanos — 40.

Regele va avea o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare luni și marți.

Dacă aceste consultări  vor eșua, se așteaptă ca monarhul să anunțe organizarea de alegeri anticipate pe 26 iunie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII