Home Cultural Ziua Limbii Române, sărbătorită la Castellon
Ziua Limbii Române, sărbătorită la Castellon

Ziua Limbii Române, sărbătorită la Castellon

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Casa „Castilla la Mancha”, din Castellon a fost, duminică, 28 august, gazda unui eveniment cultural dedicat Zilei Limbii Române.

ziua limbii române

Manifestarea a fost organizată de Institutului Hispano Rumano „Casa de Rumania” din Castellon de la Plana, comunitatea Valenciană.

Serata culturală a fost deschisă prin interpretarea corală a poeziei „Limba românească” de Gheorghe Sion, urmată de un scurt istoric al originii și evoluției limbii române, realizat de vicepreședintele Institutului, Edgar Breso.

Cosmina Bucur a recitat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, iar Carla Scrobuțiu Todoruț a interpretat la pian o adaptare după celebra melodie „Mulțumesc iubită mamă”.

Edgar Breso și Mădălina Petcu au oferit publicului o prezentare bilingvă, prin care a fost subliniată contribuția Limbii Române la îmbogățirea patrimoniului cultural al literaturii universale, urmată de lectura unor fragmente din celebra creație a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra, „Don Quijote de la Mancha”.

Tot în cadrul programului , Bianca Florea și Lusia Răduț au interpretat melodiile „Mândru că ești român” și „La oglindă”, de George Coșbuc. Seara s-a încheiat cu interpretarea unor melodii la pian, ale tinerilor artiști, Carla Scrobuțiu Todoruț și Thomas Manuel Istrate.

La eveniment au participat consulii Gheorghe Florea și Angelica-Cristina Marcu, reprezentanti ai Consulatului României la Castellon de la Plana.

«Institutul Hispano Rumano – Casa de Rumania se află la început de drum. Avem ca punct de pornire dorința arzătoare de a schimba imaginea României în Spania și imbunătătirea vietii cetătenilor de origine româna rezidenti în Castellón de la Plana. Vom încerca, în măsura posibilitătilor, să ajutăm oamenii de cultură si tinerele talente să se facă cunoscute în societatea spaniolă. Avem o cultură bogată și români foarte talentați. Ajutându-i pe ei să se remarce, ajutăm Spania să înțeleagă România”, a declarat Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano Rumano „Casa de Rumania” și consilier în cadrul Primăriei din Castellon.

Ziua Limbii Române se sărbătorește, din 2013, în fiecare an la 31 august.

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că»importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite».

Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII