Home POLITIC Alegeri anticipate în Spania. Mariano Rajoy și PP conduc în sondajele de opinie
Alegeri anticipate în Spania. Mariano Rajoy și PP conduc în sondajele de opinie

Alegeri anticipate în Spania. Mariano Rajoy și PP conduc în sondajele de opinie

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Este puţin probabil ca alegerile anticipate din Spania, anunţate pentru data de 26 iunie, să deblocheze impasul creat de alegerile parlamentare din  decembrie 2015, arată un sondaj de opinie citat de Le Monde.

alegeri anticipate

Conform sondajului Metroscopia, publicat lunar de ziarul El Pais, Partidul Popular condus de premierul în exerciţiu Mariano Rajoy, ar câştiga din nou alegerile, cu 29% din voturile exprimate. Acest procentaj reprezintă o creştere de 0,3% faţă de rezultatul obţinut în decembrie.

Socialiştii (PSOE) sunt pe locul doi, cu 20,3%, în timp ce la alegerile din decembrie au obținut 22% din voturi.

Partidul anti-austeritate Podemos se situează pe al treilea loc în sondajul de opinie, cu 18,1% din voturi, în scădere faţă de alegerile din 2015 (20,7%).

Ciudadanos, în creştere

Marii câştigători, potrivit sondajului amintit, sunt liberalii de la Ciudadanos, care, deşi rămân pe locul patru, cu 16,9% din intenţiile de vot, înregistrează o creştere cu 3% faţă de rezultatul (13,9%) obţinut la alegeri.

Sondajul nu furnizează o estimare a numărului de locuri în Parlament care ar reveni fiecărui partid, însă micile variaţii ale intenţiilor de vot nu se vor traduce în schimbări majore în repartiţia celor 350 de mandate parlamentare.

Cel puţin trei partide vor fi necesare pentru a forma majoritatea parlamentară şi implicit noul guvern.

Este o situaţie fără precedent în istoria Spaniei, care a avut un guvern în exerciţiu în ultima jumătate de an, datorită inabilităţii partidelor politice de a forma o alianţa majoritară. Nu este clar cum va fi rezolvată această criză, dacă rezultatul noilor alegeri va fi la fel de strâns ca şi  cel din 2015.

Pentru un sistem multipartid

Două treimi din spaniolii care au participat la sondaj, în perioada 26 – 28 aprilie, după ce alegerile anticipate deveniseră o certitudine, au declarat că rămân în favoarea unui sistem politic multipartid.

Într-un astfel de sistem, mai multe partide politice trebuie să ajungă la un consens pentru a forma un guvern.

Aproximativ 30% din respondenți au declarat că s-ar abţine de la vot dacă alegerile ar avea loc astăzi, comparativ cu 26,8% absenţi la alegerile parlamentare din luna decembrie.

Spre o alianţa a stângii netradiţionale

O altă schimbare semnificativă ar putea să intervină dacă Podemos decide să candideze pe o platforma comună cu partidul de stânga Izquierda Unida. Alianța celor două partide ar putea să obţină 22,3% din voturi, devenind astfel principala coaliţie de stânga, înaintea socialiştilor.

Săptămâna trecută, reprezentanții acestor formațiuni politice au declarat că studiază o astfel de situație. Dacă se va întâmpla asta, PSOE poate ajunge un partener secundar într-o coaliţie de stânga sau un aliat al PP într-o mare coaliţie de guvernare stânga-dreapta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII