Home POLITIC Bogdan Lucian Aurescu a fost numit ministru de Externe
Bogdan Lucian Aurescu a fost numit ministru de Externe

Bogdan Lucian Aurescu a fost numit ministru de Externe

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Diplomatul Bogdan Lucian Aurescu este noul ministru de Externe, după demisiile lui Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu și retragerea propunerii ambasadorului Mihnea Moțoc.

Bogdan-Aurescu

Aurescu a fost propus de premierul Victor Ponta pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, după ce Moţoc a renunţat la nominalizare.

Traian Băsescu a explicat că Mihnea Motoc nu poate fi numit încă ministru de externe, întrucât mai întâi trebuie să demisioneze din funcția de ambasador, pentru a preveni o situație de incompatibilitate .

Preşedintele a semnat decretul de numire, iar Aurescu a depus jurământul de numire luni, 24 noiembrie, la ora 19.00.

Cine este Bogdan Lucian Aurescu?

Diplomatul Bogdan Aurescu, este cunoscut pentru faptul că a condus echipa care a câştigat, în 2009, procesul de la Haga împotriva Ucrainei.El este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga şi membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei.

Este doctor în ştiinţe juridice şi, din 2012, este conferenţiar universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultăţii de Drept – Universitatea din Bucureşti, debutând în activitatea didactică în 1998.

În 2007 a fost decorat cu Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler, iar în 2009 cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler şi cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009). În 2013 a primit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer şi Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze.

Pe 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat cea de-a o suta hotărâre a sa, respectiv decizia în procesul intentat de România Ucrainei, în 2004, privind delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră. Instanţa a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.

În aceeaşi lună a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice, iar între august 2010 şi februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene.

Sursa: Mediafax

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII