Home COMUNITATE Dacă ai cerut pensie în România o să te intereseze asta. Avocatul poporului s-a sesizat
Dacă ai cerut pensie în România o să te intereseze asta. Avocatul poporului s-a sesizat

Dacă ai cerut pensie în România o să te intereseze asta. Avocatul poporului s-a sesizat

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Avocatul Poporului a anunțat, miercuri, 30 august, că s-a sesizat din oficiu și va efectua o anchetă în legătură cu situația mai multor românii mutați în străinătate care așteaptă de  câteva luni pentru a li se soluționa dosarele de pensionare, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, ancheta vizează posibila încălcare a art. 47 și art.51 din Constituția României privind nivelul de trai și dreptul la petiționare.

Ancheta vine după ce cotidianul ‘Bihoreanul’ a publicat un articol intitulat «Nimic nu se schimbă în România: Bihorenii mutați în străinătate așteaptă luni bune după dosarele de pensie», în care a fost prezentat cazul unui cetățean care așteaptă din luna martie 2017 să primească de la Casa Județeană de Pensii Bihor un simplu document.

Acesta lucrează în Spania de 15 ani, anul acesta împlinind vârsta de pensionare. Din luna februarie este pensionar, dar nivelul pensiei este mai mic pentru că nu a putut face dovada vechimii desfășurate în România.

«De la Departamentul Muncă al Casei de Pensii spaniole i s-a comunicat că dosarul său a fost transmis în România la data de 22 martie 2017. De atunci nu s-a primit niciun răspuns. Directorul Casei Județene de Pensii Bihor susține că oamenii sunt nevoiți să aștepte luni bune, deși termenul este de 45 de zile, ca și cel pentru un dosar de pensie național. Explicația întârzierii este că, în cazul dosarelor internaționale, este nevoie adesea de formulare transmise între casele de pensii, angajații sunt puțini și nu reușesc să proceseze toate dosarele pe care le au în lucru. Aceeași situație este întâlnită la mai multe case de pensii județene», afirmă sursa citată.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII