Home DIASPORA NEWS Demisii de la conducerea Consiliului Diasporei. Se cere desființarea și alegerea unui nou Congres
Demisii de la conducerea Consiliului Diasporei. Se cere desființarea și alegerea unui nou Congres

Demisii de la conducerea Consiliului Diasporei. Se cere desființarea și alegerea unui nou Congres

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Consiliul Românilor de Pretutindeni e în prag de desființare. Președintele Marius Livanu și Laura Hant, membru al consiliului, și-au anunțat astăzi demisia.

Cele două demisii vin după denunțul prim vicepreședintelui Tommy Tomescu, care într-o scrisoare deschisă denunța o mulțime de nereguli în interiorul Consiliului.

În demisiile celor doi este adusă din nou în discuție lipsa statutului, a unor regulamente de funcționare și nu în ultimul rând comportamentul execrabil al unor membri.

Iată mai jos demisia Laurei Hant, din Austria, prima care a anunțat strângerea semnăturilor necesare pentru a participa la Congresul Românilor de Pretutindeni, care a avut loc în luna iunie 2016.

„Către Marius Livanu,
Președintele Consiliului Românilor de Pretutindeni

Stimate domnule președinte,

Vă anunț decizia de a mă retrage din Congresul, respectiv Consiliul Românilor de Pretutindeni, două instituții unde am fost membru datorită semnăturilor a sute de oameni din comunitatea unde trăiesc și muncesc.

Anul trecut, în luna iunie, am participat la prima întâlnire a Congresului Românilor de Pretutindeni, instituție care ar trebui să fie vocea diasporei în Parlamentul României și să reprezinte interesele românilor din străinătate în raport cu instituțiile statului român și societatea românească.
Întâlnirea s-a dovedit a fi o improvizaţie cu accente de ilegalitate, în privința nerespectării prevederilor imperative a legii 299/2007, anume punctul (3) de la art. 8: «Cu prilejul primei sale reuniuni, Congresul Românilor de Pretutindeni îşi va desemna organele de conducere şi va elabora regulamentul de funcţionare.»

Cunoașteți foarte bine această ilegalitate la care s-au făcut părtași acei membri care, după plecarea delegaților, au format un grup de presiune în interiorul Consiliului Românilor de Pretutindeni și au redactat un fals statut și un fals regulament de funcționare, neaprobat de membrii Congresului sau de cei ai Consiliului, făcând declarații neautorizate în numele Congresului și făcând tot felul de presiuni pentru ca Parlamentul să recunoască funcționarea Congresului. Mai mult, au transformat această adunare, care se dorea reprezentativă pentru români într-un grup care se ocupă cu împroșcarea cu noroi a colegilor și a tuturor celor care nu sunt de acord cu ei.

 Am atras încă de la început public atenția asupra acestor nereguli și ilegalități, dar am devenit o țintă a celor care s-au autoinstalat și au monopolizat abuziv conducerea Consiliului. Nu au primit mandat să facă ceva în numele Consiliului, pentru simplu fapt că nu există un statut aprobat de membri.

Am sperat în găsirea unor soluții legale pentru funcționare și civilizate pentru cooperare, adoptarea unui mecanism cadru pentru discutarea şi rezolvarea problemelor semnalate de românii din dispora, dar nu s-a întâmplat așa ceva.

În ciuda tuturor apelurilor la discuţii deschise despre soluţii pentru realizarea unui cadru de lucru corect, eficient şi transparent, care să transforme Congresul şi Consiliul în instituții care să acţioneze în slujba tuturor românilor din dispora, am fost complet izolată, am fost atacată și jignită.

Am dorit mereu ca activitatea Consiliului să fie publică, să nu existe înțelegeri ascuse, mai ales cu politica românească, în primul rând datorită faptului că am ajuns cu toții în acea poziție datorită semnăturilor de susținere obținute de la mii de oameni din comunitățile noastre. M-am trezit chiar de curând că suntem împinși să dăm declarații prin care să susținem un anumit curent politic, doar pe ideea că e la modă.

Trebuie să subliniez că în calitate de președinte, ați fost absent până acum, girând cu tăcerea dvs. aceste acțiuni.

În aceste condiţii, consider că nu mai pot reprezenta, în această pseudoinstituție a românilor din diaspora, în vreun fel interesele românilor din străinătate, care prin semnătură lor au girat prezenţa mea la Congres şi, respectiv, în Consiliu, şi am hotărât să mă retrag imediat şi definitiv din această tristă mascaradă, care, deşi nu face nimic util pentru românii din străinătate, continuă să secomporte ca şi când ar fi reprezentantul legitim al disporei!

Va rog să luaţi la cunoştinţă şi să ţineţi cont de demisia mea irevocabilă și solicit, cu această ocazie, din motivele expuse mai sus, demisia dumneavoastră și a tuturor membrilor din grupul restrâns din Consiliu care au transformat prima ediție a Congresului într-o farsă.

Solicit public desființarea adunării din 2016 și organizarea în toamna anului 2017 a unui nou Congres. Solicit Comisiilor pentru românii de pretutindeni din Parlamentul României să deschidă o anchetă cu privire la respectarea de către organizatorii și participanții la Congresul din 2016 a legii 299/209 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Laura Hant
Viena, 1 februarie 2017”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII