Home POLITIC Deputatul de Diaspora Aurelian Mihai despre votul prin corespondență: „Vom avea un proiect de lege urgent”
Deputatul de Diaspora Aurelian Mihai despre votul prin corespondență: „Vom avea un proiect de lege urgent”

Deputatul de Diaspora Aurelian Mihai despre votul prin corespondență: „Vom avea un proiect de lege urgent”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Cu toate că posibilitatea legiferării votului prin corespondență pare un deziderat din ce în ce mai îndepărtat, liberalii continuă campania de susținere a unei astfel de măsuri în diaspora. Deputatul Aurelian Mihai, afiliat recent grupului PNL este unul dintre susținătorii unui astfel de proiect și declară că în 2016 românii din afara granițelor vor putea vota prin corespondență. Ideea sa de evitare a fraudelor electorale este pedepsirea formațiunilor politice prin desființarea lor, în cazul în care se constată voturi multiple.

aurelian mihai, pnl

Deputatul Aurelian Mihai a răspuns câtorva întrebări ale Inforoes legate de votul prin corespondență și demersurile PNL în acest sens.

În mediul on-line circulă o scrisoare din partea unei delegații PNL în care numele dumneavoastră apare însoțit de funcția: vicepreședinte PNL Diaspora. Când ați devenit membru PNL și cum ați primit atât de repede o funcție în partid?

 „Bună ziua, m-am afiliat grupului parlamentar al PNL în data de 02.02.2015, iar cu privire la cele întrebate, în acest moment încă nu s-au organizat alegeri în interiorul PNL Diaspora, orice funcție pe care aș deține-o nu ar reprezenta decât un interimat, cel mult, în afara faptului aportului considerabil adus formațiunii cel puțin din punct de vedere parlamentar. Din acest moment, PNL se bucura de includerea în componența sa a celui mai important colegiu parlamentar din Camera Deputaților, Europa de Vest.”

Ați fost răsplătit astfel de PNL pentru voturile pe care urmează să le aduceți la viitoarele alegeri legislative?

„Nu exista formațiune politică nicăieri care să mă răsplătească astfel, ci numai dacă vor agrea inițiativele legislative și orice altă propunere pe care o am, susținând-le în beneficiul românilor.”

De ce PNL este atât de preocupat de votul prin corespondență în anul 2015? De ce nu a făcut o astfel de campanie în 2008, 2010 sau în 2014?

Mi-aș fi dorit ca aceste lucruri să fi fost deja în derulare încă de când am emigrat, 2001, nu am cum să vă ofer un răspuns așteptat, dar orice partid politic ar trebui să-și asume greșelile și de asemenea să învețe din trecut, autocorectandu-se pentru a salva viitorul său.

Fostul ministru liberal al Diasporei, Cristian David, nu era de acord cu votul prin corespondență, opinie împărtășită și de partidul său. Cum comentați?

Din nefericire, oamenii politici când ajung la putere uită să privească în jur și mai ales în sus, către Cer, iar dacă au considerat că sub tălpile lor nu exista viață, s-au înșelat, lucru dovedit și în cazul de fată. Cum scriam înainte, greșelile trebuie asumate, nerepetate, iar dialogul cu cetățenii trebuie să fie unul consecvent pentru a răspunde concret și corect tuturor.

Ce propuneri are PNL pentru evitarea fraudelor, știut fiind că nu există încă o soluție pentru siguranța votului prin corespondență sau a votului on-line?

Vom formula și propuneri, una care mă privește este în actul dovedit că entitate politică în tentativa de furt sau manipulare a datelor în cazul voturilor, să fie dispariția formațiunii prin radierea sa de pe scena politică, însoțită de sancțiuni penale asupra vinovaților persoane fizice.

Nu aveți decât trei luni la dispoziție (potrivit Autorității Electorale Permanente) pentru că votul prin corespondență să poată fi introdus Codul Electoral și să poată fi aplicat la alegerile din 2016. Dacă nu veți reuși, ce le veți spune cetățenilor care speră că vor putea vota fără probleme în 2016?

Vom avea un proiect de lege urgent, pe care îl vom dezbate și propune pentru a deveni realitate. Nici nu vreau să mă gândesc că nu vom reuși. Eu așa gândesc!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII