Home Cultural O piesă românească despre „cele mai sordide caracteristici umane” pe scena teatrului Abadia din Madrid
O piesă românească despre „cele mai sordide caracteristici umane” pe scena teatrului Abadia din Madrid

O piesă românească despre „cele mai sordide caracteristici umane” pe scena teatrului Abadia din Madrid

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Cinci povești cotidiene ce alcătuiesc piesa de teatru „Solitaritate” vor fi prezentate sâmbătă, 24 ianuarie, și duminică, 25 ianuarie, pe scena teatrului Abadia din Madrid. Scenariul și regia poartă semnătura dramaturgului Geanina Cărbunariu.

solitaritate-fotoPiesa de teatru este produsă de Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu și Teatrul Național din Bruxelles și reflectă , potrivit autoarei, „cele mai sordide caracteristici umane” încadrate în contextul unei Românii „obsedată de idealul triumfului european”.

Fiecare sitauție este inspirată din realitate, cum ar fi zidul de la Baia Mare ce marchează „breșa existentă între clasele sociale” și protejează o serie de legi și convenții ce „stigmatizează tot ce e diferit”.

Zidul de la Baia Mare a fost construit de primăria din localitate în anul 2011 și separă comunitatea romă de restul orașului.

El a fost considerat de mass-media și organizațiile pentru drepturile omului un simbol al marginalizării și al umilinței la care este supusă etnia romă.solitaritate-foto-2

Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea romă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații.

„Sub pretextul respectării unor convenții sociale și salvării cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi, menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient – este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită”, a explicat Geanina Cărbunariu contextul în care a fost scrisă piesa „Solitaritate”.

Vezi traierul piesei de teatru „Solitaritate”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII