Home Cultural De pe poziția 69, direct în parlamentul madrilen. Anka Moldovan, primul deputat de origine română din Spania
De pe poziția 69, direct în parlamentul madrilen. Anka Moldovan, primul deputat de origine română din Spania

De pe poziția 69, direct în parlamentul madrilen. Anka Moldovan, primul deputat de origine română din Spania

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Anka Moldovan este  primul deputat de origine străină din Parlamentul Autonom al Comunității  Madrid.  Românca o va înlocui pe Josefa Aguado, care a și-a dat demisia după ce a fost acuzată fraudă și delapidare, în cazul Gürtel.

Anka Moldovan, primul deputat de origine română din Spania

Anka Moldovan este fiica unui preot ortodox, iar la alegerile din mai 2015 a ocupat locul 69 pe lista Partidului Popular din Spania.

În afară de politică, românca are ca principală pasiune pictura. Tânăra a expus în galerii din New York, Paris, Berlin, Oporto, Madrid etc.

Până să obțină acest post, Anka Moldovan făcea parte din comitetul executiv al PP și răspundea integrare și imigrație.

Pe lângă asta, Anca ajută comunitatea română din localitatea madrilenă Alcala de Henares, unde predă limba spaniolă, istoria și geografia România „pentru ca generația nouă să nu piardă legătura cu originile”.

Într-un interviu acordat publicației iberice EL Pais, în care vorbește despre munca și planurile sale pe care le are ca deputat în Parlamentul Autonom al Comunității Madrid.

În materia de integrare, cum stau lucrurile la Madrid?

„Mă simt identificată cu munca președintei Comunității Madrid, Cristina Cifuentes și cu tot ce se face pe tema integrării. Centrele CEPI, unde imigranții primesc consultații pe diverse teme sociale, juridice, în general de integrare, sunt prezente în programa președintei Cifuentes.

Personal, consider că Madridul este o Comunitate foarte deschisă, oferă nenumărate oportunități de integrare. În cele 179 de municipii ale comunității, locuiesc aproximativ 164 de naționalități, adică în jur de 1.200.000 de imigranți.”

Care sunt principalele proiecte pe care le ai ca deputat?

„Voi încerca să fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru ca românii să participe mai mult la viața politică a localității în care trăiesc. Trebuie să fie conștienți că votul lor este la fel de important ca al oricărui madrilen.”

Cum te simți ca primul deputat de origine străină din Parlamentul Autonom al Comunității  Madrid?

„Evident că este o mare onoare. Cred că exemplul meu îi poate încuraja pe mulți dintre compatrioții mei, care excelează și în alte domenii, nu doar în politică. Îi încurajez pe toți românii și nu numai, să lupte pentru idealurile lor, cine luptă va câștiga!”

Cum ai trecut de la pictură la politică?

„M-am făcut cunoscută datorită faptului că m-am implicat foarte mult în viața socială a comunității de români din Alcalá de Henares. Sunt foarte multe lucruri de făcut în „El Corredor del Henares”, pentru că acolo se regăsește cea mai mare parte dintre românii care trăiesc în Madrid.”

Ai studiat Istoria Artei la Universitatea Autonomă din Madrid și marea ta pasiune este pictura. Ce pictezi?

„Înclinația către pictură o am încă de mică, era vocația mea și am avut marele noroc să vizitez atelierele marilor maeștri. Pictura este modul în care mă exprim. Ca artist, sunt fascinată de esența ființei umane, de siluete.”

Credit Foto: Radio România Actualități

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Comment(2)

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII