Home Eveniment Regele Spaniei Juan Carlos I de Borbón abdică
Regele Spaniei Juan Carlos I de Borbón abdică

Regele Spaniei Juan Carlos I de Borbón abdică

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Regele Spaniei Juan Carlos I de Borbón , în vârstă de 76 de ani, renunță la tron în favoarea fiului său Prințul Felipe de Asturia, a anunțat luni, 2 iunie, premierul spaniol Mariano Rajoy, citat de Reuters.

«Maiestatea sa, Regele Juan Carlos, tocmai mi-a comunicat dorința sa de a renunța la tron», a declarat Rajoy, precizând că «sunt convins că acesta este cel mai bun moment pentru schimbare».

Publicația spaniolă ”El Mundo” susține că, după ultima vizită în Orientul Apropiat, care a avut loc luna trecută, Juan Carlos s-a gândit serios la posibilitatea de a abdica în favoarea fiului său.

Juan Carlos, care a urcat pe tron după moartea dictatorului Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia în Spania către democraţie, după care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.

Punerea sub acuzație a fiicei și a ginerelui său, în cazul ”Noos”, accidentul din Boțuana și intervențiile chirurgicale la care a fost supus în ultimul an, par să fi cântărit în această decizie.

Șeful guvernului de la Madrid a precizat că regele vrea să se adreseze «personal spaniolilor (luni) dimineață», transmite AFP.

Rajoy a convocat «un Consiliu de Ministri extraordinar» marți, pecizând că pentru procesul de abdicare va fi «necesar să se aprobe o lege organică».

«Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege» a prințului Felipe, în vârstă de 46 de ani, a mai afirmat Rajoy.

Regele Juan Carlos «a fost cel mai mare promotor al democrației noastre». El este «cel mai bun simbol al vieții noastre împreună în pace și libertate», a adăugat premierul.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII