Home COMUNITATE Spania. Din ce în ce mai puțini șomeri. Cea mai mare scădere anuală din istorie
Spania. Din ce în ce mai puțini șomeri. Cea mai mare scădere anuală din istorie

Spania. Din ce în ce mai puțini șomeri. Cea mai mare scădere anuală din istorie

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Numărul şomerilor din Spania a scăzut cu 390.534 de persoane în 2016, până la 3,70 milioane, ceea ce reprezintă o diminuare de 9,54% comparativ cu 2015, arată cifrele publicate miercuri, 4 ianuarie, de Ministerul spaniol al Muncii, potrivit economica.net.

Această scădere a numărului de persoane înscrise în registrele Agenţiei naţionale pentru ocuparea forţei de muncă este mai mare decât cea înregistrată în 2015, când numărul şomerilor din Spania a scăzut cu 354.203 de persoane şi cea mai mare scădere anuală înregistrată vreodată în istoria Regatului.

Numai în luna decembrie 2016, care în mod tradiţional este una favorabilă angajărilor, datorită contractelor de muncă temporare pentru sărbătorile de sfârşit de an, numărul şomerilor a scăzut cu 86.849 persoane, peste aşteptările analiştilor care mizau pe o scădere de 50.000 de persoane şi mai mult decât scăderea de 55.790 de persoane înregistrată în luna decembrie 2015.

Ministerul spaniol al Muncii nu a furnizat însă şi cifrele privind rata şomajului. Aceasta este calculată de Institutul Naţional de Statistică (INE), pe baza unei metodologii diferite, în trimestrul al treilea al anului trecut se situa la 18,9% din populaţia activă, a doua cea mai ridicată rată a şomajului din zona euro, după Grecia.

Şomajul este în scădere în Spania începând din 2013, după mai mulţi ani de criză economică în care rata şomajului a atins un nivel record de peste 26% din populaţia activă.

Scăderea semnificativă a numărului de şomeri în 2016 se datorează în principal sectorului serviciilor, care înregistrează 208.053 de şomeri, cu 7,69% mai puţini decât în 2015 şi sectorului construcţiilor, unde se înregistrează 77.249 de şomeri, cu 17,04% mai puţini decât în 2015.

Premierul spaniol Mariano Rajoy, aflat la putere din 2011 şi reconfirmat la finele lunii octombrie pentru un al doilea mandat, şi-a fixat drept obiectiv crearea a 500.000 de locuri de muncă pe an pentru a ajunge la 20 de milioane de angajaţi în 2020.

Rajoy se bazează pe o creştere economică susţinută, de 3,2% în ritm anual în trimestrul al treilea, dar va trebui să respecte însă cerinţele Comisiei Europene în materie de reducere a deficitului public precum şi cele ale opoziţiei parlamentare, care îi solicită adoptarea de măsuri sociale pentru a-i permite să continue să guverneze.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII