Home Cultural Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan. Ce NU AI VOIE să faci în această zi
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan. Ce NU AI VOIE să faci în această zi

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan. Ce NU AI VOIE să faci în această zi

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Sărbătoarea de pe 7 ianuarie este cunoscută drept Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, „Sânt-Ion” sau „Înaintemergătorul Domnului”.

sf ioan

Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul copiilor, iar această sărbătoare se respectă pentru a se naște prunci sănătoși, fără malformații sau alte probleme.

Ziua în care este cinstit Sfântul Ioan Botezătorul este una de bucurie și se spune că cine nu se veselește pe 7 ianuarie va fi trist pe tot parcursul anului.

Se mai spune, conform tradiției, că după ziua Sfântului Ioan se „înmoaie frigul”, adică vremea devine mai călduroasă.

Un obicei care încă se respectă, mai ales în zonele rurale, este „Iordăneala” – tinerii iau agheasmă de la preot în ajunul zilei de Sfântul Ioan, apoi merg la biserică și în ziua de 7 ianuarie, după terminarea slujbei, stropesc oamenii care ies din biserică și-i urează.

Oamenii „iordăniți” îi răsplătesc pe tineri cu bani. Se spune că fiecare om trebuie stropit cu agheasmă în această zi pentru a-i merge bine tot anul. Casele se stropesc, de asemenea, cu agheasmă, iar candela trebuie să ardă toata ziua.

La biserică se aduc pâini, cozonaci, brânză, ouă și vin alb care se sfințesc și se împart sărmanilor. Se fac pomeniri în numele morților.

În zonele din Transilvania și Bucovina se respectă o tradiție cunoscută drept „Udatul Ionilor” – cei care serbează ziua numelui sunt stropiți cu apă, „botezați”.

În Câmpulung Muscel, femeile care poartă numele de Ioana sărbătoresc prin a consuma „teiata”, o băutură din flori de tei considerată a fi un tonic pentru trup și suflet.

Ce NU este bine să faci astăzi

Este o sărbătoare marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox, astfel că, asemenea tuturor sărbătorilor mari, de Sfântul Ioan nu se spală, nu se lucrează, nu se face curat.

Mai mult, se spune că pe 7 ianuarie e bine să petreci. Cine NU se bucură în această zi va fi trist tot anul!
Totusi, la petrecere care este, de regulă, închinată celor ce poartă numele Sfântului Ioan / Sfântului Ion, NU SE BEA VIN ROȘU- acesta amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței sale. Se bea vin alb, sfințit întâi la biserică.

NU e bine să eviți petrecerea pentru că, prin această sărbătoare, se spune ca Dumnezeu ferește gospodăriile de foc și de fiare sălbatice.

În ziua Sfântului Ioan NU SE STINGE CANDELA! Se spune că arde în aceasta perioadă pentru a aduce bunăstare în familiei.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII