Home DIASPORA NEWS EDITORIAL. Opriți mascarada numită Congresul Românilor de Pretutindeni!
EDITORIAL. Opriți mascarada numită Congresul Românilor de Pretutindeni!

EDITORIAL. Opriți mascarada numită Congresul Românilor de Pretutindeni!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

În ultima lună, diaspora a primit parlamentari noi și un minister ”plin”. Mai există o ultimă rectificare de făcut: Congresul românilor de pretutindeni, o instituție nu doar ineficientă, ci în primul rând dăunătoare, care nu a făcut altceva decât să urâțească imaginea diasporei.

După mai bine de șase luni de la înființare, Congresul și „organul” său de conducere, Consiliul Românilor de Pretutindeni, și-au găsit locul în mlaștina politicianistă de la București. Nici măcar o singură activitate demnă de reținut, în favoarea celor reprezentați (ne amintim doar de celebra călătorie în Insulele din Pacific a președintelui Congresului, pastorul Marius Livanu), în schimb multă bârfă, megalomania unor membri care se cred deja Napoleon, unii mai descurcăreți au mai ciupit și ceva de dus acasă (unii au fost plătiți de foști parlamentari fără ca ceilalți membri să știe), denunțuri cu caracter penal și cereri de excludere.

Ne amintim că trei parlamentari (nealeși în noul Parlament) au convocat în 24-25 iunie anul trecut Congresul care ar fi trebuit să fie un liant între diaspora și instituțiile statului român. Dintre membrii Congresului s-a ales Consiliul Românilor de Pretutindeni, și cam atât. Nu s-a discutat sau votat Regulament, nici statut. Însă un grup mic și certăreț a preluat de facto puterea în Consiliu și așa au început ilegalitățile: au fost prezentate regulamente și statute scoase din burtă, s-au măsluit documente, s-au împărțit funcții și bani de protocol (din fericire, pe hârtie) și, cel mai grav, s-a cerut și obținut validarea de către Parlamentul României a Congresului și Consiliului (cu tot cu ilegalități la pachet).

Nu puteam avea pretenții de la fostul Parlament, plin de conflicte de interese și de oameni disperați să-și păstreze privilegiile și să-și acopere furăciunile. Însă de la noul Parlament și de la noul Minister al Românilor de Pretutindeni așteptăm spulberarea acestei mascarade penibile.

Congresul românilor de pretutindeni trebuie să cuprindă 300 de membri, să aibă un statut și un regulament de funcționare, să fie format din persoane care chiar au contact cu comunitățile, care au activități în folosul românilor care îi trimit să îi reprezinte.

În megalomania lor, cei care fac parte acum din acest Congres ilegal doresc să organizeze următorul Congres, evident dorind să își păstreze locurile. Nu ne-am mira să facă un nou regulament cu prevederi ad personam, prin care să fie numiți congresmani pe viață!

Trebuie organizat un nou Congres, să se facă noi modalități de alegere a membrilor, un statut, regulamente de funcționare. Diaspora nu are chipul acelui monstruos Consiliu!

Unii dintre membrii acestei mascarade încep să aibă mustrări de conștiință și s-au hotărât să dea în vileag ilegalitățile. Circulă pe internet mesajul unuia dintre membrii Consiliului, care denunță o serie de ilegalități comise.

Sorin Cehan, Andi Rădiu

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII