Home Spania Guvernul de la Madrid a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de Catalonia
Guvernul de la Madrid a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de Catalonia

Guvernul de la Madrid a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de Catalonia

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Ministerul spaniol de Finanţe a anunţat miercuri, 20 septembrie, că a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de către Guvernul regiunii Catalonia, pentru a se asigura că banii nu sunt folosiţi pentru organizarea referendumului de independenţă la 1 octombrie, relatează agenţia The Associated Press.

Ministrul de Finanţe, Cristobal Montoro, a semnat un ordin care limitează creditele acordate şi impune supervizarea din partea autorităţilor centrale pentru fiecare plată efectuată în Catalonia, chiar şi pentru servicii neesenţiale.

Guvernul de la Madrid a precizat că măsura a fost luată după ce oficialii catalani au refuzat să permită controale financiare. Ministerul spaniol de Finanţe a preluat în mod direct plăţile Cataloniei pentru educaţie, sănătate şi salariile funcţionarilor publici.

Tot miercuri, poliţia spaniolă a reţinut 12 persoane în urma unor percheziţii efectuate la birourile guvernului regional al Cataloniei. Acţiunea a vizat departamentele de economie şi afaceri externe, acuzate că desfăşoară acţiuni ilegale. Anterior a fost reţinut şi Josep Maria Jove, secretarul general al vicepreşedintelui catalan Oriol Junqueras.

În aceași zi, poliţia a confiscat, de asemenea, afişe şi documente pentru secţiile de votare, depozitate de către oficialii catalani într-un mic oraş din afara Barcelonei.

Percheziţiile fac parte dintr-o operaţiune judiciară în curs de desfăşurare din partea autorităţilor spaniole, care încearcă să oprească referendumul pro-independenţă considerat ilegal de către guvernul central de la Madrid

La 14 septembrie, Curtea Constituţională a Spaniei a blocat planurile pentru organizarea unui referendum de independenţă în regiunea Catalonia la 1 octombrie, în urma unui apel formulat de către Guvernul de la Madrid. Liderii separatişti catalani an anunţat însă că vor continua acest demers.

Poliţiştii spanioli au primit ordine să împiedice pregătirile pentru scrutin, iar procurorul general al Spaniei a anunţat că orice persoană care colaborează la organizarea acestuia va fi trasă la răspundere din punct de vedere juridic. Totodată, guvernul central de la Madrid a cerut confiscarea urnelor de vot, a afişelor electorale şi a oricăror materiale care ar putea fi folosite pentru organizarea referendumului.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime la Produsul Intern Brut al Spaniei.

SURSA: MEDIAFAX

Catalonia. Garda Civilă a confiscat mai multe milioane de buletine de vot

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII