Home Spania Penurie de legume în Europa din cauza valului de frig care a lovit Spania
Penurie de legume în Europa din cauza valului de frig care a lovit Spania

Penurie de legume în Europa din cauza valului de frig care a lovit Spania

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Raţionalizarea salatei verzi în Marea Britanie şi creşterea explozivă a preţurilor la dovlecei sunt consecinţe ale intemperiilor neobişnuite care au lovit recent sud-estul Spaniei, grădina de legume a Europei şi care au dus la scăderea producţiei şi au perturbat aprovizionarea restului continentului, transmite AFP.

În mod normal, clima blândă care predomină regiunea litorală a Spaniei permite creşterea în câmp deschis a salatei verzi, chiar şi în timpul iernii.

În acest an, însă, ploile torenţiale care au căzut la finele lunii decembrie, urmate valul de frig şi căderile de zăpadă din ianuarie, au lovit din plin aceste regiuni, care exportă trei sferturi din producţia lor în restul Europei.

Regiunea Murcia, aflată în centrul zonelor agricole afectate, nu a mai înregistrat căderi de zăpadă în ultimii 34 de ani. Rezultatul, producţia spaniolă de legume a scăzut cu 30%, la fel ca şi volumul exporturilor, potrivit estimărilor Federaţiei Exportatorilor, Fepex.

La rândul său, Coag, cel mai mare sindicat al fermierilor spanioli, estimează la 50% scăderea producţiei în cele mai afectate regiuni.

Cele mai afectate sunt plantațiile de salată, care au suferit şi de pe urma secetei din toamnă. Unii cultivatori au pierdut aproape întreaga producţie, a explicat Andres Gongora, responsabil Coag pentru regiunea Almeria.

Spania este tot timpul anului primul furnizor de fructe şi legume al Uniunii Europene, fiind responsabilă pentru 30% din aprovizionarea UE.

În cazul salatei, Spania furnizează 80% din necesarul Europei, restul provenind în principal din Italia.

Consecinţa imediată a intemperiilor din Spania este creşterea explozivă a preţului la legume în Europa, astfel că în Germania preţul salatei s-a dublat, în timp ce în Finlanda s-a triplat, iar preţul la dovlecei a crescut în Franţa de patru şi de chiar cinci ori.

În Marea Britanie, unul dintre principalii clienţi ai Spaniei, consecinţele s-au resimţit la rafturile supermarketurilor.

Două din cele mai mari lanţuri de magazine au decis să raţionalizeze salata şi broccoli, astfel că un client nu putea cumpăra decât două salate şi trei broccoli, precizează France-Presse, citată de Agerpres. Impactul intemperiilor din Spania este cu atât mai mare în acest an cu cât şi alţi producători sunt afectaţi de temperaturile scăzute.

În special în Italia, mii de ferme au pierdut producţia de legume din perioada iernii, din cauza unor căderi record de zăpadă. Principalul sindicat al agricultorilor italieni estimează că pierderile se ridică la 400 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului spaniol al Agriculturii, producţia de fructe şi legume ar urma să revină la normal în săptămânile următoare, însă profesioniştii din sector cred că, în cazul salatei cultivate în câmp deschis, producţia îşi va reveni undeva la începutul lunii martie.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII