Home Români în Spania Roxana Irimia, designerul român care i-a cucerit pe spanioli cu talentul și creațiile sale vestimentare
Roxana Irimia, designerul român care i-a cucerit pe spanioli cu talentul și creațiile sale vestimentare

Roxana Irimia, designerul român care i-a cucerit pe spanioli cu talentul și creațiile sale vestimentare

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

Roxana Irimia s-a născut la Pașcani, dar de mai bine de 13 ani locuiește în Madrid.

Românca i-a uimit pe spanioli cu imaginația și talentul său pentru design vestimentar dar și cu picturile ei. De altfel, ea a avut expoziții la Paris, New York, Roma, Stockholm, Madrid, Barcelona, Malaga, Stara Zagora (Bulgaria) sau România.

„De când mă știu mi-a plăcut să desenez, să pictez și să creez, e drept, la început au fost haine pentru păpuși, dar mai târziu au urmat haine pentru mine și pentru prietenele mele. În general, nu am făcut altceva în afară de ceea ce îmi place și ce am simțit că trebuie să fac. Susțineam sus și tare că vreau să devin creatoare de modă și artist plastic și am știut că acesta va fi drumul meu”, a povestit Roxana pentru Inforoes.

Creatoarea de modă spune că model de inspirație i-a fost bunica din partea mamei, „o femeie creativă care nu stătea locului”: „Pe lângă treburile obișnuite din gospodărie torcea lână, țesea la războiul de țesut, împletea din lână sau fire sintetice diverse obiecte vestimentare sau cosea la mașină. Deși am rugat-o de nenumărate ori să mă învețe să cos la mașină, nu a vrut, de frică să nu îmi prind degetele.”

Dar asta nu a descurajat-o pe Roxana, iar sătulă să tot coasă la mâna, se furișa în camera unde era mașina de cusut și încet, încet a învățat.

Ea mai povestește că încă din copilărie a învățat că „visele se împlinesc dacă lucrezi la ele”, fapt pentru care acum urmează cursurile Academiei de Modă „Isa” din Madrid, unde, după cum mărturisește chiar ea, a învățat și a crescut mult.

Spune-ne câteva lucruri despre activitatea ta ca designer. Despre paradele de modă. Când a început?

«Încă din anul doi de studii am avut prima mea colaborare, am fost selectată de la academie pentru o colaborare, la o emisiune în direct de la Tele5, apoi de acolo au ieșit alte proiecte. Am lucrat în backstage, în mai multe fashion show-uri și la shooting-uri, unele pentru reviste, altele pentru proiecte personale. Am avut norocul să fiu întotdeauna înconjurată de oameni bine pregătiți de la care am avut numai de învățat.

Până în momentul de față am avut 5 prezentări de modă în Madrid, trei dintre ele fiind creații de spectacol, aici colaborând cu o școală de make-up.

Ca artist plastic am avut experiențe extraordinare, având în ultimii ani nenumărate expoziții internaționale la Paris, New York, Roma, Stockholm, Madrid, Barcelona, Malaga, Stara Zagora (Bulgaria) iar în România la Sighișoara şi Alexandria.»

Planuri de viitor?

«În ceea ce privește domeniul modei, aș dori să îmi termin studiile, momentan urmez o specializare în Proiectare Vestimentară pentru femei, bărbați și copii.

După ce-ți termini studiile, ca artist, designer sau pictor, devii liber profesionist și atunci studiul continuă în atelierul propriu unde îți continui muncă, cercetările, căutările în zona artistică pe cont propriu, te întâlnești cu alți artiști, te inspiri, expui dar mai presus de toate muncești.»

Ce ai schimba in Romania?

«De schimbat ar fi multe, trăind în Spania de atâția ani și călătorind mult prin Europa e inevitabil să nu faci comparații și să nu te întrebi de ce alții pot și noi nu. Cu siguranță încă mai există foarte mulți oameni care apreciază arta. Dar și acești oameni se împart în mai multe categorii. Există o categorie care apreciază arta pentru că au fost învățați că arta e prețioasă, nu că ar înțelege-o neapărat. Apoi vin cei care o înțeleg pentru că s-au documentat, au citit, au căutat informații. Aș schimba în primul rând mentalitatea oamenilor, aș vrea să văd mai multă implicare și mai multă atitudine civică. Pentru că dacă noi nu mișcăm nimic, nici din partea cealaltă nu ar trebui să avem foarte multe așteptări.»

Româncă din Spania, calificată la „Chefi la cuţite”

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII