Home Eveniment VIDEO. INADMISIBIL! Români exploatați pe plantațiile de usturoi din Cuenca. Primarul din localitate: „e doar o snoavă inventată de presă!”
VIDEO. INADMISIBIL! Români exploatați pe plantațiile de usturoi din Cuenca. Primarul din localitate: „e doar o snoavă inventată de presă!”

VIDEO. INADMISIBIL! Români exploatați pe plantațiile de usturoi din Cuenca. Primarul din localitate: „e doar o snoavă inventată de presă!”

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

59 de persoane exploatate pe o plantație din localitatea Las Pedroñeras, provincia Cuenca,  au fost salvate din ghearele unui grup infracțional condus de un român, sâmbătă 22 iulie, relatează publicația spaniolă 20minutos.com.

Surse neoficiale confirmă că printre cei 59 de imigranți se aflau și 39 de români.

Oamenii, care lucrau sezonieri la adunat usturoi, erau tratați ca niște sclavi. Lucrau zi lumină pentru un salariu cu mult sub medie și locuiau în condiții insalubre.

Conform declarațiilor date de către victime munceau în soare și nu erau lăsați nici să bea apă. Dacă se plângeau erau amenințați că vor fi lăsați pe câmp.

Operațiunea desfășurată de către Poliția spaniolă în colaborare cu Poliția română s-a soldat cu reținerea a cinci persoane, de naționalitate română și marocană. În arestul poliției a rămas doar capul grupului infracțional, un român, celălalte patru persoane urmând să fie judecate în libertate.

José Manuel Tortosa, primarul localității Las Pedroñeras a făcut declarații halucinante la „Sărbătoarea Usturoiului” din Cuenca

José Manuel Tortosa, primarul localității Las Pedroñeras, a afirmat despre cazul celor 59 de persoane exploatate la cules de usturoi că este „o snoavă, inventată de presă în căutare de senzațional”.

Vinovată de toată situația este „presa care insistă să mediatizeze aceste mici incidente”, el a lăudat asociațiile agricole din localitate „în Las Pedroñeras, niciunul dintre ei (n.red. agricultorii) nu încalcă legea”.

„S-au făcut eforturi considerabile pentru ca fiecare societate sau asociație din localitate să respecte normativele privind securitatea şi sănătatea în muncă. Chiar dacă a fost dificil am reușit”, se laudă edilul.

„Sezonierii  vin să muncească în toată provincia, nu doar în Las Pedroñeras, și ne străduim pe cât posibil să le asigurăm o ședere cât mai bună”, susține Tortosa.

Primarul a ținut să precizeze că „singura persoană arestată în cazul celor 59 de persoane exploatate este un român”.

Declarațiile primarului José Manuel Tortosa nu au trecut neobservate

Federația Sindicatelor de Muncitori din Spania (CCOO)  a calificat declarațiile primarului ca fiind „rușinoase, prostești și iresponsabile”.

„Trebuie să înțelegem că minimalizarea unui caz în care vorbim despre exploatarea de persoane este o gravă eroare și o lipsă de respect pentru activitatea Inspectoratului teritorial de Muncă. Domnul José Manuel Tortosa ar trebui să știe că este  indignant să vezi cum un politician banalizează astfel de întâmplări”, a afirmă  Pedro Lucas, responsabil CCOO Cuenca.

Lucas spune că  „cel mai grav mi se pare faptul că primarul califică mediatizarea acestor fapte ca fiind o momeală a presei, pentru a-și atrage cititorii. Nu mă mai surprinde nimic din ceea ce vine din partea acestui individ (n.red.  José Manuel Tortosa), știm că în fiecare an, pe timpul campaniei de recoltarea a usturoiului, Tortosa se face că nu vede ceea ce se întâmplă, nu s-a deranjat niciodată să ia vreo măsură pentru a stopa aceste probleme”.

„Domnule Primar, pune mâna la muncă și ai grijă de ceea ce se întâmplă în urbea ta, a fi primar înseamnă mult mai mult decât să tai panglici și să aprinzi artificii pe la sărbători”, i-a transmis Lucas lui Tortosa

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneShare on LinkedInPin on Pinterest

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

TERMENI ȘI CONDIȚII

Preluarea de informatii de catre alte site-uri web poate fi facuta numai in acord cu termenii agreati de catre www.inforoes.com in limita a 500 de semne, dar fara a depasi jumatate din articolul sau stirea in cauza, asigurandu-se astfel atat libera circulatie a informatiei, cat si caracterul de "revista a presei" sustinut de paginile de internet in cauza. Preluarea integrală a materialului se realizaza doar cu acordul www.inforoes.com sau cu precizarea "Preluat integral de pe www.inforoes.com" (întotdeauna însoțit de un link către materialul preluat). Dumneavoastra sunteti singurul responsabil atat fata de terti, cat si fata de www.inforoes.com in legatura cu accesarea/utilizarea/exploatarea Continutului. Pentru mai multe informati consulta TERMENI ȘI CONDIȚII